donderdag 17 mei 2007

Een boot wordt opgehaald uit Haarlem

We varen weg bij de oude eigenaars

Het is hemelvaart dag 2007. Met z'n drieën hebben we al dagenlang de weersverwachtingen in de gaten gehouden. Zou het een beetje mooi en redelijk worden? Proviand is ingeslagen, vervoer wis geregeld en een aanhangwagen. We zijn er klaar voor. We gaan op pad naar Haarlem om 'onze' Centaur op te halen!

De geplande vertrektijd van 7:00 uur gaan we alvast niet halen. Zoals altijd komt er weer het een en ander tussen voordat we met z'n vijven in de auto met aanhangwagen naar Haarlem vertrekken. Hoe monteer je namelijk een buitenboord motor op een aanhanger zodat ie met 80 km per uur ook nog blijft zitten. Na wat latjes, lijmklemmen en spanbanden te hebben gebruikt lijkt een en ander vast genoeg te zitten en kunnen we op pad.

Dit keer kunnen we tot aan de woonboot rijden! Zoals altijd is het de tweede keer makkelijker om te vinden. We Het gemaal Cruquiusparkeren en worden opgewacht door een nerveus echtpaar dat al vanaf 7:00 uur met de koffie klaarzat. Na een snel bakkie en een heel gesprek over bruine zeilen met doodshoofden erop, strappen we de deksel van de boot op de aanhangwagen. Dat geeft ons de ruimte om te bewegen op onze tocht. De motor word aangehangen en gestart. De oude eigenaar kijkt tevreden als ie 't torretje hoort spinnen. We strijken de mast, betalen het restbedrag en zwaaien Mart en Isabel en de oude eigenaren uit. De centaur is nu van ons!

We zijn zo blij als kleine kinderen en maken in de koude ochtend mist een dansje van plezier. Dat hadden we beter niet kunnen doen, spontaan zakken we door twee van de vier houten vlonders heen.... Het eerste gedeelte van de tocht leidt ons naar het gemaal Cruquius naar Bennebroek, Hillegom en Lisse naar de Kaag. Eenmaal op de kaag aangekomen, leggen we snel aan en hijsen voor de eerste keer de zeilen.

Met een matig windje weten we langs de soiciteit te varen om dan aan te leggen voor de lunch. We hebben een hele En de fok omhoogkist vol met proviand bij ons. Koffie, water, filters, eieren en brood. We gaan er echt even voor zitten en stellen onze kombuis op de wal op. Wat blijkt, pannetjes vergeten. Dat vroege vertrekken heeft ook alleen maar nadelen. Dan de eieren maar gebakken in de stalen borden die we wel bij ons hebben. Met een half lekke primus op een snel aanbakkend bord worden de roereieren gebakken en toch nog met veel smaak opgegeten. Na deze voedzame maaltijd gaan we op de motor weer verder. Maar dit kan alleen als we de mast eerst laten zakken, het grootzeil gaat namelijk om de een of andere reden niet meer naar beneden....

Nu gaat de reis verder via Leiden naar Voorschoten naar Leidschendam. Omdat we hier toch op de sluis moeten wachten besluiten we maar even op het terras te gaan zitten. De lucht klaart ondertussen aardig op en het is heel goed toeven aan de sluis. Een paar biertjes verder gaan we door de sluis verder naar Voorburg, Rijswijk en Delft. Dan varen we via Sion naar de zweth om zo via de Luch op de kaag bij het gemaalzijde in Schipluiden aan te komen.

We hebben er 10 uur over gedaan en we komen aan op de laatste druppels benzine die in de tank zitten.

Goed Werk! Neet aan het roer, op het haantje Pt doet een tukkie IMG_0283

IMG_0292


Geen opmerkingen: