donderdag 3 mei 2007

Floortje gaat ze heten!

Eindelijk, we hebben weer een bootje gevonden. Op marktplaats, in Haarlem. Het is geen Polyvalk of BM maar een Centaur. We besluiten maar eens te gaan kijken. Vol goede moed gaan we met z'n drien op pad. In de auto halen we onze schipperstermen weer eens naar boven en oefenen we op de uitspraak van woorden als: osmose, doorgestoken roer, grootzeil en natuurlijk: gijpen. Ook spreken we de taktiek door: good cop / badcop. De rollen worden verdeeld en de als we uitstappen blijken we helemaal nog niet te zijn waar we wezen moeten. Navigiatie systemen blijken minder goed om te kunnen gaan met straatnaam nummers die aan woonboten vastzitten!

Na een stevige wandeling van 15 minuten vinden we de woonboot waar de centaur vlak achter ligt. De koffie staat al klaar en we worden direct naar binnen gevraagd. De eigenaar is me er eentje. Martin heet ie en als ie op z'n praatstoel zit, ben je verkocht. Allereerst vertelt ie 't honderd uit over z'n woonboot, z''n werk en z'n andere hobby: Amerikaanse auto's. Echt heel erg leuk. Een motor wordt bij Martin een 'tor' en de zeilboot die hij in de aanbieding heeft is niet zomaar een boot, nee het is een beuker! Aangemoedigd door dit soort krachttermen slaan we gauw de koffie achterover en maken ons klaar om de beuker van dichtbij te bekijken.

Wat we te zien krijgen is een bijna mosgroene polyester zeilboot met doorgestoken roer. Er zit een klep op, die met zwart gaffer tape bij elkaar gehouden word, alle touwen,lijnen en stagen zitten dik onder de spinnen webben. Na het verwijderen van de deksel zien we dat de vlonders op de bodem niet in optimale conditie zijn... Maar, deze boot heeft wel iets. Hij mag dan vies zijn, al het polyester is heel, het houtwerk is verweerd, maar wel in goede staat. En, hij is compleet. goede zeilen, twee ankers, een dektent een mik en de rest. We kijken elkaar aan, praten een paar tientjes van de prijs af en besluiten de koop met een ferme hand. Tijd voor het tweede bakkie.

Martin accepteert een aanbetaling van 150 EURO en schrijft zelfs een bonnetje uit. Zielsgelukkig gaan we weer richting huis, ons zelf beseffende dat we heel wat werk op onze hals hebben gehaald. En, hoe heette de boot eigenlijk? Maakt niet uit, de naam staat al vast: Floortje gaat ze heten!

Geen opmerkingen: