donderdag 10 mei 2007

Rondpluizen

Nu we een Centaur op bestelling hebben staan wordt het natuurlijk wel zaak om daar wat meer over te weten te komen. Een zoektoch op internet leert al snel een aantal zaken. De boot is gebouwd door Zaadnoordijk. Volgens de website:

"Sinds 1960 wordt de Centaur geproduceerd en zijn er vele Centaurliefhebbers die net als wij trots zijn op deze prachtige open zeiler. De traditionele lijnen van de rondspant romp zijn gehandhaafd, maar de gebruikte materialen en kennis zijn uiteraard met de tijd meegegaan. Verwerking van de romp met vinylesterhars en bouw van de schepen onder CE-normering, zijn hier voorbeelden van."

Verder rondspeuren leert ondermeer dat er een heleboel mensen bezig om oude centaurs op te knappen. De meest in het oog springende web site is natuurlijk centauronline van Foppe Jansma. Foppe beschijft op zijn site zeer gedetaileerd hoe hij zijn centaur tot nieuw opknapt. Dit geeft in iedergeval aan dat het geen onbegonnen werk werk is.

De leeftijd van onze centaur kunnen we schatten aan de hand van de informatie op de centaurclub website. Ons zeilnummer is 392. Volgens deze site is zeilnummer 364 van het jaar 1971 en zeilnummer 652 van het jaar 1974. Dan zal de onze wel van 1972 zijn!

Geen opmerkingen: