maandag 25 februari 2008

De kiel (deel 1)

Een van de grootste zorgen kindjes voor ons is toch wel de kiel. Ten eerste zie je het ding nooit als de boot in het water ligt, ten tweede is ie enorm zwaar (wel 150 kg hebben we ons laten vertellen). Daarnaast zit de kiel met 3 bouten vast aan de rest van de boot. Willen we de boot omMossel aangroei op de kiel kunnen draaien en aan de onderkant werken, dan zal de kiel eraf moeten!

Een eerste inspectie laat zien dat de kiel er zelf eigenlijk heel erg goed aan toe is. Op wat mosselslakken en een enkel putje na is ie mooi gaaf. Wat schuur en plamuurwerk moet er voor kunnen zorgen dat het geheel weer als een mes door het water gaat snijden! We ondersteunen de kiel met een paar flinke houten blokken, zodat deze stevig op zijn plaats blijft ook al ie van de boot gescheiden.

Op naar de bouten dan maar. Na een en ander al weken in de kruipolie te hebben laten weken, zou je toch mogen verwachten dat de bouten zo los te draaien mogen zijn. Dat blijkt ook zo te zijn, ten minste voor wat betreft de eerste! Niet alleen de moer komt los, maar het gehele draadeinde komt mee. Geen probleem. "One down two to go!"De kiel, nog onder de boot

De middelste geeft echt iets meer problemen. Hoe we ook draaien, kloppen en laten schrikken, het rot ding wil niet bewegen! Dan de slijptol er maar op. Nadat we een kant van de moer hebben afgeslepen, laat deze zich er vrij gemakkelijk afdraaien.

De laatste geeft het meeste problemen. Deze is zo verroest dat ie spontaan 4 sleutelmaten kleiner wordt, na er met een staalborstel overheen gegaan te zijn. Dan maar weer met de slijptol er tegenaan. Nu moet echt de hele moer weggeslepen worden! Pas als deze helemaal verdwenen is, lukt het pas om de kiel daadwerkelijk vrij te krijgen.

Het wegslijpen van de kielbouten Met veel geweld

Het is gelukt! We hebben de kiel van de boot kunnen scheiden. Hij staat nu op zich zelf onder de boot. Morgen gaan we verder met deze klus en gaan we de kiel echt onder de boot vandaan halen.

Geen opmerkingen: